Analogno z digitalnim in obratno

Ponedeljek, 13. julij 2015

Na prvem FOKUS-ovem pogovoru na letošnjem Celje FOKUS – festivalu avtorske fotografije smo govorili o danes aktualnem vprašanju analognega in digitalnega. Naša sogovornika sta bila fotograf Bojan Salaj ter glasbenik, producent in solastnik založbe Chris Eckman. »Čeprav živimo v digitalnem svetu, je svet okoli nas še vedno analogen in se ga lahko dotaknemo. Moji projekti se dotikajo splošnega razumevanja sveta in treba je razumeti, da svet danes funkcionira popolnoma drugače kot pred 20 leti, torej pred nastopom digitalne, tehnološke revolucije,« med drugim pove Salaj.

Eckman pa ugotavlja, da prodaja zvoka na raznih nosilcih sicer rapidno upada, a da z enako hitrostjo narašča prodaja LP plošč, in to pri mladih do 25. leta. »Pri teh generacijah preprosto ne gre za nostalgijo, saj ves čas živijo v digitalnem svetu, ampak za nekaj drugega. Po moje za občutek, da še vedno držijo nekaj v rokah,« razmišlja Eckman. Zagovarja obe tehnologiji in hkrati pravi, da bi se morali vedno vprašati, po kateri poti bomo v danem trenutku ustvarili nekaj kakovostnega. »Digitalni svet nam ponuja paleto možnosti in niti ne moremo vseh izkoristiti. Analogni svet pa je tisti, ki nas nauči, da enostavno moramo sprejemati odločitve in projekte zaključiti,« pove.

Eckman v razpravi poudari še, da se proces ustvarjanja v eni ali drugi tehnologiji bistveno razlikuje. Digitalno omogoča več možnosti, a hkrati prinaša več dilem in več potencialne zmede. Pri analognem pa mora ustvarjalec od nekdaj izbirati med možnostmi in sprejemati odločitve. »Zgodi se paradoks, da pogosto tudi pri delu z digitalno tehnologijo potrebujemo več časa in to kljub številnim odprtim možnostim in hitrejšim sistemom, ki jih tehnološko omogoča,« doda.

 

 

Na ogled fotoknjige in fotozini

Skoraj 30 ustvarjalcev sodeluje na skupinski razstavi fotoknjig in fotozinov na letošnjem Celje FOKUS.

Fotografska delavnica

Celje FOKUS poudarja odnos do avtorske fotografije, ustvarjanja fotografskih zgodb, ki presegajo zmožnost ustvarjanja naključnih posameznih kakovostnih fotografij.

Fotografije na fasadah

Malo drugačno doživetje fotografske razstave ponuja Art Crawl.

Fotografija pomaga razumeti življenje

Nemška fotografinja Ina Niehoff v svojem najnovejšem opusu raziskuje odnose med ljudmi, kraji in stvarmi.

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Arhiv novic