Dokler naju smrt ne loči

Nedelja, 20. februar 2011

Katarina Radović: Dokler naju smrt ne loči
Galerija PHOTON,
Križevniška ulica 10,
1000 Ljubljana

9. februar - 11. marec 2011

Na prvi razstavi nove sezone v Galeriji Photon se bo predstavila v Beogradu živeča in delujoča umetnica Katarina Radović s samostojnim razstavnim projektom, ki prikazuje tri vsebinsko povezane fotografske serije, ustvarjene v zadnjih štirih letih. Razstava 'Dokler naju smrt ne loči' izpostavlja srž njenega novejšega ustvarjanja, ki se tematsko osredotoča na vlogo in položaj ženske v (zahodni) sodobni družbi. Rdeča nit, ki povezuje tri v konceptualnem in formalnem smislu specifično zastavljene fotografske serije, prinaša na površje številna vprašanja družbenih kodov, ki v ambivalentni luči predstavljajo nekatere pričakovane prelomnice v življenju ženske: to so metaforične upodobitve skrbi in pričakovanj, vizualizacije potreb in želja ter prikaz krhkega razmerja med stvarnostjo in sanjami. Katarina Radović na podlagi osebnih izkušenj in lastne domišljije pripoveduje zgodbe “povprečnih” žensk, izhajajočih iz vrednot udobnega življenjskega sloga in splošno sprejetih estetskih norm kot jih servirajo množični mediji. Njene junakinje, ki jih pogosto igra avtorica sama, skozi vizualne metafore predstavljajo tri različne nivoje življenja: najzgodnejša faza, zaznamovana s skrbjo glede lastnega izgleda in poskusi zadovoljitve trenutnih lepotnih idealov in stereotipov erotične naslade; prehodna faza, ki jo uteleša iskanje idealnega partnerja, prikazuje predvsem eksistenčne okvire tovrstnega izbora; zrela faza, ki jo simbolizira poroka kot finalni in odločilni korak v zrelo življenjsko obdobje.

Katarina Radović

Katarina Radović, rojena leta 1976 v Beogradu, je študirala umetnostno zgodovino na Univerzi Sussex v Brightonu in fotografijo na Likovni akademiji v Beogradu, kjer je diplomirala leta 2006. Kot svobodna umetnica redno razstavlja v domačem in mednarodnem prostoru; sodelovala je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Srbiji, Sloveniij, Avstriji, Češki, Litvi, Španiji, Franciji, Nizozemski, Egiptu in na Japonskem.
 

vir: Galerija PHOTON

Na ogled fotoknjige in fotozini

Skoraj 30 ustvarjalcev sodeluje na skupinski razstavi fotoknjig in fotozinov na letošnjem Celje FOKUS.

Fotografska delavnica

Celje FOKUS poudarja odnos do avtorske fotografije, ustvarjanja fotografskih zgodb, ki presegajo zmožnost ustvarjanja naključnih posameznih kakovostnih fotografij.

Fotografije na fasadah

Malo drugačno doživetje fotografske razstave ponuja Art Crawl.

Fotografija pomaga razumeti življenje

Nemška fotografinja Ina Niehoff v svojem najnovejšem opusu raziskuje odnose med ljudmi, kraji in stvarmi.

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Arhiv novic