Dokler naju smrt ne loči

Nedelja, 20. februar 2011

Katarina Radović: Dokler naju smrt ne loči
Galerija PHOTON,
Križevniška ulica 10,
1000 Ljubljana

9. februar - 11. marec 2011

Na prvi razstavi nove sezone v Galeriji Photon se bo predstavila v Beogradu živeča in delujoča umetnica Katarina Radović s samostojnim razstavnim projektom, ki prikazuje tri vsebinsko povezane fotografske serije, ustvarjene v zadnjih štirih letih. Razstava 'Dokler naju smrt ne loči' izpostavlja srž njenega novejšega ustvarjanja, ki se tematsko osredotoča na vlogo in položaj ženske v (zahodni) sodobni družbi. Rdeča nit, ki povezuje tri v konceptualnem in formalnem smislu specifično zastavljene fotografske serije, prinaša na površje številna vprašanja družbenih kodov, ki v ambivalentni luči predstavljajo nekatere pričakovane prelomnice v življenju ženske: to so metaforične upodobitve skrbi in pričakovanj, vizualizacije potreb in želja ter prikaz krhkega razmerja med stvarnostjo in sanjami. Katarina Radović na podlagi osebnih izkušenj in lastne domišljije pripoveduje zgodbe “povprečnih” žensk, izhajajočih iz vrednot udobnega življenjskega sloga in splošno sprejetih estetskih norm kot jih servirajo množični mediji. Njene junakinje, ki jih pogosto igra avtorica sama, skozi vizualne metafore predstavljajo tri različne nivoje življenja: najzgodnejša faza, zaznamovana s skrbjo glede lastnega izgleda in poskusi zadovoljitve trenutnih lepotnih idealov in stereotipov erotične naslade; prehodna faza, ki jo uteleša iskanje idealnega partnerja, prikazuje predvsem eksistenčne okvire tovrstnega izbora; zrela faza, ki jo simbolizira poroka kot finalni in odločilni korak v zrelo življenjsko obdobje.

Katarina Radović

Katarina Radović, rojena leta 1976 v Beogradu, je študirala umetnostno zgodovino na Univerzi Sussex v Brightonu in fotografijo na Likovni akademiji v Beogradu, kjer je diplomirala leta 2006. Kot svobodna umetnica redno razstavlja v domačem in mednarodnem prostoru; sodelovala je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Srbiji, Sloveniij, Avstriji, Češki, Litvi, Španiji, Franciji, Nizozemski, Egiptu in na Japonskem.
 

vir: Galerija PHOTON

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Projekt 365: vsakdan ujet v fotografije

365 dni, 365 fotografij. Mladi fotografi pripovedujejo celoletno zgodbo s podobami. Na videz preprosta naloga se izkaže za pravi izziv.

Srčna Mateja se na Celje Fokus vrača že četrto leto

Mateja Glavica je že dobra znanka in znalka 5-dnevne ustvarjalne fotografske delavnice Celje Fokus. Njena ljubezen do fotografije se je pojavila ob rojstvu brata in se v družinskem okolju tudi nadaljevala.

Pridruži se nam in najdi svoj FOKUS!

Ugodna cena in dobra družba pa nista edina razloga, da se udeležite 5-dnevnega foto-dogodka Celje Fokus. Še en je, da fotografijo nosite v srcu. Tako kot mi.

Mentor Andrej Lamut

Andrej Lamut, rojen leta 1991 na Ptuju, je magister oblikovanja vizualnih komunikacij in prejemnik Prešernove nagrade za nadpovprečno izvedbo magistrskega dela Performativni proces fotografije - Nokturno

Arhiv novic