Fotografija je ženskega spola

Sreda, 11. januar 2012
Kustusinja razstave Monika Ivančič Fajfar

Kustusinja razstave Monika Ivančič Fajfar

razstava Fotografija je ženskega spola
razstava je na ogled do 31. 1. 2012
razstavljajo: Ana Sluga, Špela Volčič, Tanja Verlak, Urška Boljkovac, Urška Nina Cigler in Vanja Bučan

Kulturni dom Bovec
Ledina 6
SI – 5230 BOVECV ciklusu razstav z naslovom Umetnost je ženskega spola se že četrto leto zapored predstavljajo avtorice, ki se izražajo v t.i. klasičnih likovnih zvrsteh. Razstave Slika je ženskega spola (2008), Skulptura je ženskega spola (2009) in Grafika je ženskega spola (2010), so pokazale delo trinajstih aktualnih slovenskih umetnic – slikark, kipark in grafičark. Tokrat so na vrsti fotografinje. Na razstavi Fotografija je ženskega spola predstavljamo dela Ane Sluga, Špele Volčič, Tanje Verlak, Urške Boljkovac, Urške Nine Cigler in Vanje Bučan. To so ustvarjalke, ki so aktivne fotografinje oziroma fotografski medij uporabijo v polju likovne umetnosti na drugačne načine.

Fotografija je najmlajši medij med doslej predstavljenimi. Boj za uveljavitev fotografije v svetu umetnosti je trajal kar dolgo in še danes ni povsem zaključen, saj so debate o umetniški vrednosti fotografije postale z novimi digitalnim tehnologijami znova aktualne. Ob svojem rojstvu se je fotografija precej naslonila na slikarstvo – oba medija sta si po likovnih izraznih sredstvih kot sestra in brat. Ni trajalo dolgo, da je mlajša sestra s svojimi značajskimi lastnostmi in sposobnostmi začela vplivati na slikarstvo in ga preoblikovati, spreminjati ter ga spodbudila za nov razvoj .

Tesen odnos med slikarstvom in fotografijo se kaže tudi na razstavi Fotografija je ženskega spola, ki ni strogo fotografska, ampak je deloma tudi slikarska. Namen razstave namreč ni pouk o fotografskih tehnikah in tehnologijah, čeprav izpostavljamo fotografijo kot ustvarjalni medij. S to razstavo smo želeli pokazati širino medija v likovnem in vsebinskem smislu ter skozi avtorske predstavitve izbranih ustvarjalk pokazati potencial medija za izražanje avtorskih idej.

Nabor izbranih avtoric je zelo raznolik: nekatere k fotografiji pristopajo na bolj klasičen način, druge bolj eksperimentalno; nekatere izpostavljajo umetniško idejo, ki ji fotografija zgolj omogoči fizično "telo", druge fotografijo vidijo kot pripomoček za slikarsko delo ali dokumentarni zapis estetike vsakdana.

Mitu, da fotografija med upodabljajočimi umetnostmi najbolj avtentično prikaže realnost, že zdavnaj ne verjamemo več. Odnos med realnim in upodobljenim, med fikcijo in resnico, med življenjem in umetnostjo, je na tehtnici tudi na tej razstavi.

vir: www.artis.si

Na ogled fotoknjige in fotozini

Skoraj 30 ustvarjalcev sodeluje na skupinski razstavi fotoknjig in fotozinov na letošnjem Celje FOKUS.

Fotografska delavnica

Celje FOKUS poudarja odnos do avtorske fotografije, ustvarjanja fotografskih zgodb, ki presegajo zmožnost ustvarjanja naključnih posameznih kakovostnih fotografij.

Fotografije na fasadah

Malo drugačno doživetje fotografske razstave ponuja Art Crawl.

Fotografija pomaga razumeti življenje

Nemška fotografinja Ina Niehoff v svojem najnovejšem opusu raziskuje odnose med ljudmi, kraji in stvarmi.

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Arhiv novic