Zgodba o življenju, kaosu in podobnih rečeh

Petek, 14. februar 2014
Breme svobode

Breme svobode

Fotografska razstava Breme svobode
avtorice Emine Djukić
Photon – Center za sodobno fotografijo

Trg prekomorskih brigad 1, Ljubljana
Otvoritev bo v sredo, 19. februarja 2014 ob 19. uri

 

Zgodba o življenju, kaosu in podobnih rečeh

V svojem najnovejšem delu Emina Djukić skozi fotografsko zgodbo predstavlja avtobiografsko refleksijo o iskanju življenske poti in svojega mesta pod soncem. Zgodbo o sprejemanju vsakdanjih, a tudi prelomnih odločitev. O ciklih, o neskončnem mnoštvu možnosti v sodobnem svetu in posledični izgubljenosti posameznika, ki za svojo svobodo običajno potrebuje (vsaj ohlapen) okvir. O iskanju reda v kaosu.

Pričujoča vizualna pripoved kombinira različne žanre, tehnike in sloge, kar pri poskusu dekodiranja sproža nepričakovane povezave med posameznimi fotografijami, saj je upodobljene motive moč brati kot metafore in simbole. Ravno ta pretvorba je bila glavna strategija pri montaži posameznih fragmentov v skupno celoto. Na delu je namreč način, ki omogoča prevajanje notranjosti (nevidno) v zunanjost (vidno). Osrednji del projekta je avtorska knjiga, ki jo je moč brati na več načinov; osnovna zgodba sicer predvideva zaporedno branje, vendar kot vse fotografske knjige dopušča tudi preskakovanje, vračanje oziroma nelinearno branje, kjer lahko »bralec fotografij« obenem išče in ustvarja tudi svoje osebne zgodbe. Razstava bo na ogled do 7. marca, vsak delavnik med 12. in 18. uro.

vir: PHOTON

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Projekt 365: vsakdan ujet v fotografije

365 dni, 365 fotografij. Mladi fotografi pripovedujejo celoletno zgodbo s podobami. Na videz preprosta naloga se izkaže za pravi izziv.

Srčna Mateja se na Celje Fokus vrača že četrto leto

Mateja Glavica je že dobra znanka in znalka 5-dnevne ustvarjalne fotografske delavnice Celje Fokus. Njena ljubezen do fotografije se je pojavila ob rojstvu brata in se v družinskem okolju tudi nadaljevala.

Pridruži se nam in najdi svoj FOKUS!

Ugodna cena in dobra družba pa nista edina razloga, da se udeležite 5-dnevnega foto-dogodka Celje Fokus. Še en je, da fotografijo nosite v srcu. Tako kot mi.

Mentor Andrej Lamut

Andrej Lamut, rojen leta 1991 na Ptuju, je magister oblikovanja vizualnih komunikacij in prejemnik Prešernove nagrade za nadpovprečno izvedbo magistrskega dela Performativni proces fotografije - Nokturno

Arhiv novic