Zgodba o življenju, kaosu in podobnih rečeh

Petek, 14. februar 2014
Breme svobode

Breme svobode

Fotografska razstava Breme svobode
avtorice Emine Djukić
Photon – Center za sodobno fotografijo

Trg prekomorskih brigad 1, Ljubljana
Otvoritev bo v sredo, 19. februarja 2014 ob 19. uri

 

Zgodba o življenju, kaosu in podobnih rečeh

V svojem najnovejšem delu Emina Djukić skozi fotografsko zgodbo predstavlja avtobiografsko refleksijo o iskanju življenske poti in svojega mesta pod soncem. Zgodbo o sprejemanju vsakdanjih, a tudi prelomnih odločitev. O ciklih, o neskončnem mnoštvu možnosti v sodobnem svetu in posledični izgubljenosti posameznika, ki za svojo svobodo običajno potrebuje (vsaj ohlapen) okvir. O iskanju reda v kaosu.

Pričujoča vizualna pripoved kombinira različne žanre, tehnike in sloge, kar pri poskusu dekodiranja sproža nepričakovane povezave med posameznimi fotografijami, saj je upodobljene motive moč brati kot metafore in simbole. Ravno ta pretvorba je bila glavna strategija pri montaži posameznih fragmentov v skupno celoto. Na delu je namreč način, ki omogoča prevajanje notranjosti (nevidno) v zunanjost (vidno). Osrednji del projekta je avtorska knjiga, ki jo je moč brati na več načinov; osnovna zgodba sicer predvideva zaporedno branje, vendar kot vse fotografske knjige dopušča tudi preskakovanje, vračanje oziroma nelinearno branje, kjer lahko »bralec fotografij« obenem išče in ustvarja tudi svoje osebne zgodbe. Razstava bo na ogled do 7. marca, vsak delavnik med 12. in 18. uro.

vir: PHOTON

Na ogled fotoknjige in fotozini

Skoraj 30 ustvarjalcev sodeluje na skupinski razstavi fotoknjig in fotozinov na letošnjem Celje FOKUS.

Fotografska delavnica

Celje FOKUS poudarja odnos do avtorske fotografije, ustvarjanja fotografskih zgodb, ki presegajo zmožnost ustvarjanja naključnih posameznih kakovostnih fotografij.

Fotografije na fasadah

Malo drugačno doživetje fotografske razstave ponuja Art Crawl.

Fotografija pomaga razumeti življenje

Nemška fotografinja Ina Niehoff v svojem najnovejšem opusu raziskuje odnose med ljudmi, kraji in stvarmi.

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Arhiv novic