Jebodrom

Sobota, 30. avgust 2014
iz serije Jebodrom

iz serije Jebodrom

JAKA BABNIK: Jebodrom
Otvoritev: torek, 2. septembra ob 20. uri,
razstava bo na ogled do 3. oktobra 2014.

Photon – Center za sodobno fotografijo
(Trg prekomorskih brigad 1, Ljubljana)
Odpiralni čas: vsak delavnik med 12. in 18. uro

 

V torek, 2. septembra ob 20. uri, se v Photonu odpira samostojna razstava Jebodrom. Jaka Babnik skozi fotografije svoje najnovejše avtorske serije obravnava aktualne fenomene javnega urbanega prostora.

Pri tem izhaja iz sociološke in antropološke pozicije aktivnega opazovalca, dokumentarista in komentatorja, saj v izrazito topografski maniri beleži prostore, ki imajo kljub svoji navidezni opuščenosti zelo specifične funkcije. Jebodrom je namreč slengovski izraz, ki se na področju Balkana uporablja za označevanje lokacij, ki jih ljudje uporabljajo za avanturistične spolne odnose v javnem prostoru.
Babnik tako sublimira obrobne, zanemarjene in neugledne prostore, jih postavlja v središče zanimanja in naredi vidne. Poleg najbolj očitnih ostankov kopičenja specifičnih odpadkov so v središče avtorjevega zanimanja predstavljale lokacije same. Prazna mesta nameč namigujejo na vprašanja prešuštva, rekreativnega avanturističnega seksa ali nakazujejo na preprosto pomanjkanje zasebnega prostora. Pri tem se formalno naslanja na dolgo in bogato zgodovino krajinarske fotografije (in še starejšega vedutnega slikarstva in grafike), ki je pustila globoke sledi tudi v sodobni umetnosti.

Jaka Babnik (1979) je diplomiral iz sociologije ter zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 1996 deluje kot samostojni umetnik, fotograf, snemalec in filmar, ki je posnel zavidljivo število fotografskih serij in filmov o slovenski sekjterski sceni. Med leti 1998 in 2006 je bil urednik fotografije pri slovensko-hrvaški reviji Pendrek, deluje kot snemalec in režiser, ki je leta 2006 posnel glasbeni dokumentarni film Listen to Srečna mladina, za katerega je prejel nagrado na 10. festivalu slovenskega neodvisnega filma. Kot fotograf in kurator se je uveljavil s projekti kot so Art of Asphalt (skupaj s Sergejom Vutučom), ki je zaobjel sceno nekdanje Jugoslavije, ter fotografsko serijo We Are Dogs, ki skozi beleženje pasjih borb prikazuje socialni rob družbe v državah zahodnega Balkana. Živi in deluje v Ljubljani.

www.jakababnik.com

Spremljevalni program

Srčna Mateja se na Celje Fokus vrača že četrto leto

Mateja Glavica je že dobra znanka in znalka 5-dnevne ustvarjalne fotografske delavnice Celje Fokus. Njena ljubezen do fotografije se je pojavila ob rojstvu brata in se v družinskem okolju tudi nadaljevala.

Pridruži se nam in najdi svoj FOKUS!

Ugodna cena in dobra družba pa nista edina razloga, da se udeležite 5-dnevnega foto-dogodka Celje Fokus. Še en je, da fotografijo nosite v srcu. Tako kot mi.

Mentor Andrej Lamut

Andrej Lamut, rojen leta 1991 na Ptuju, je magister oblikovanja vizualnih komunikacij in prejemnik Prešernove nagrade za nadpovprečno izvedbo magistrskega dela Performativni proces fotografije - Nokturno

Mentor Jaka Gasar

Fotograf Jaka Gasar, je prejemnik prestižne nagrade Visa d’OR za zgodbo o begunski krizi v Sloveniji na najuglednejšem festivalu novinarske in dokumentarne fotografije v francoskem Perpignanu

Arhiv novic