Josef Koudelka: Vedno se potrudim narediti boljše

Četrtek, 29. maj 2014
Josef Koudelka

Josef Koudelka

Izjemno je delo Josefa Koudelke, člana agencije Magnum Photos in prejemnika prestižnih fotografskih nagrad, ki je doslej razstavljal v najpomembnejših svetovnih centrih za fotografijo in sodobno umetnost. V Galeriji Jakopič predstavlja Sledi/Vestiges 1991-2012. V posebno čast nam je, da so naše FOKUS-ove Camere Obscure del spremljevalnega programa razstave, z njimi fotografirajo otroci iz vrtcev ter osnovnih in srednjih šol.
Ne glede na vse nagrade in ugled, ki ga uživa Koudelka, je njegova filozofija fotografiranja zelo preprosta. ”Ohraniti želim nekaj, kar ne bo več obstajalo, to je bistvo,” je dejal na predavanju s slovensko fotografsko srenjo v Ljubljani. Bolj kot so naši fotografi vrtali in iskali razlage njegovega dela, preprostejši so bili odgovori mojstra. ”Hodim okoli in gledam. Če najdem kaj zanimivega, to fotografiram. Zgodi se, da nekaj fotografiram, pa ne znam povedati zakaj. Kar se tiče Sledi, sem fasciniran nad vsemi temi prostori,” pojasni.
Na dobre pol ure trajajoči projekciji je našim fotografom predstavil fotografije Varšavskega pakta, ki so okupirale ulice Prage in s tem zaustavile praško pomlad. Najprej so bile objavljene kot anonimne, kasneje pa so mu prinesle nagrado Roberta Cape. V projekciji so se zvrstile še fotografije njegovega življenja z Romi in naposled še črno-bele panoramske fotografije, ki jih je Koudelka med leti 1991 in 2012 posnel v 19 državah ob Sredozemskem morju.
Razstava Sledi ohranja svet, od katerega se oddaljujemo in ga izgubljamo izpred oči. Na ogled bo do 3. septembra 2014.

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Projekt 365: vsakdan ujet v fotografije

365 dni, 365 fotografij. Mladi fotografi pripovedujejo celoletno zgodbo s podobami. Na videz preprosta naloga se izkaže za pravi izziv.

Srčna Mateja se na Celje Fokus vrača že četrto leto

Mateja Glavica je že dobra znanka in znalka 5-dnevne ustvarjalne fotografske delavnice Celje Fokus. Njena ljubezen do fotografije se je pojavila ob rojstvu brata in se v družinskem okolju tudi nadaljevala.

Pridruži se nam in najdi svoj FOKUS!

Ugodna cena in dobra družba pa nista edina razloga, da se udeležite 5-dnevnega foto-dogodka Celje Fokus. Še en je, da fotografijo nosite v srcu. Tako kot mi.

Mentor Andrej Lamut

Andrej Lamut, rojen leta 1991 na Ptuju, je magister oblikovanja vizualnih komunikacij in prejemnik Prešernove nagrade za nadpovprečno izvedbo magistrskega dela Performativni proces fotografije - Nokturno

Arhiv novic