Josef Koudelka: Vedno se potrudim narediti boljše

Četrtek, 29. maj 2014
Josef Koudelka

Josef Koudelka

Izjemno je delo Josefa Koudelke, člana agencije Magnum Photos in prejemnika prestižnih fotografskih nagrad, ki je doslej razstavljal v najpomembnejših svetovnih centrih za fotografijo in sodobno umetnost. V Galeriji Jakopič predstavlja Sledi/Vestiges 1991-2012. V posebno čast nam je, da so naše FOKUS-ove Camere Obscure del spremljevalnega programa razstave, z njimi fotografirajo otroci iz vrtcev ter osnovnih in srednjih šol.
Ne glede na vse nagrade in ugled, ki ga uživa Koudelka, je njegova filozofija fotografiranja zelo preprosta. ”Ohraniti želim nekaj, kar ne bo več obstajalo, to je bistvo,” je dejal na predavanju s slovensko fotografsko srenjo v Ljubljani. Bolj kot so naši fotografi vrtali in iskali razlage njegovega dela, preprostejši so bili odgovori mojstra. ”Hodim okoli in gledam. Če najdem kaj zanimivega, to fotografiram. Zgodi se, da nekaj fotografiram, pa ne znam povedati zakaj. Kar se tiče Sledi, sem fasciniran nad vsemi temi prostori,” pojasni.
Na dobre pol ure trajajoči projekciji je našim fotografom predstavil fotografije Varšavskega pakta, ki so okupirale ulice Prage in s tem zaustavile praško pomlad. Najprej so bile objavljene kot anonimne, kasneje pa so mu prinesle nagrado Roberta Cape. V projekciji so se zvrstile še fotografije njegovega življenja z Romi in naposled še črno-bele panoramske fotografije, ki jih je Koudelka med leti 1991 in 2012 posnel v 19 državah ob Sredozemskem morju.
Razstava Sledi ohranja svet, od katerega se oddaljujemo in ga izgubljamo izpred oči. Na ogled bo do 3. septembra 2014.

Na ogled fotoknjige in fotozini

Skoraj 30 ustvarjalcev sodeluje na skupinski razstavi fotoknjig in fotozinov na letošnjem Celje FOKUS.

Fotografska delavnica

Celje FOKUS poudarja odnos do avtorske fotografije, ustvarjanja fotografskih zgodb, ki presegajo zmožnost ustvarjanja naključnih posameznih kakovostnih fotografij.

Fotografije na fasadah

Malo drugačno doživetje fotografske razstave ponuja Art Crawl.

Fotografija pomaga razumeti življenje

Nemška fotografinja Ina Niehoff v svojem najnovejšem opusu raziskuje odnose med ljudmi, kraji in stvarmi.

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Arhiv novic