Jure Kravanja: Fotografija kot terapija

Torek, 1. julij 2014
Jure Kravanja

Jure Kravanja

Celjski fotograf bo kot mentor na letošnji fotografski delavnici vnesel svežino. Sociolog in pedagog po izobrazbi je znan po krajinski fotografiji, arhitekturi in fotografijah človeka v njegovem okolju, v našo družbo pa smo ga povabili predvsem kot strokovnjaka za terapevtsko fotografijo. Kot kreativni terapevt namreč uporablja fotografijo za diagnostično, terapevtsko izrazno sredstvo, ustanovil je Zavod za fotografsko terapijo.

Kakšen je vaš odnos do fotografije?
Fotografija mi v prvi vrsti omogoča komunikacijo s svetom okoli mene, omogoča mi prenos čustev navzven in navznoter. Omogoča mi neizmerno čudenje nad vsem, kar me obdaja in osrečuje me zavedanje, da je to čudenje prav tako intenzivno, kot v mojem začetnem obdobju fotografiranja.

Česa se najbolj veselite na letošnji delavnici Celje FOKUS?
Veselim se sodelovanja na letošnji delavnici Celje FOKUS, zamišljam si ga kot izmenjavo izkušenj, znanj in njihovo dopolnjevanje. Predstavljam si ga kot zelo tvorno in delujočo celoto, kjer pa vsak sodelujoči najde mesto in možnost za popolnoma suvereno izražanje.

Fotografski trenutek, ki vam je najbolj ostal v spominu?
Moje fotografsko delovanje ni dolgoletno, ko pa pogledam nazaj, vidim polje spominov, ki so mi vsi dragoceni in ljubi. Težko bi izdvojil posameznega, kakor tudi ne morem reči, katera je moja najljubša fotografija, ki sem jo posnel. Na mojo preteklo fotografsko pot gledam kot na leta spominov, zlitih v celoto.

Na ogled fotoknjige in fotozini

Skoraj 30 ustvarjalcev sodeluje na skupinski razstavi fotoknjig in fotozinov na letošnjem Celje FOKUS.

Fotografska delavnica

Celje FOKUS poudarja odnos do avtorske fotografije, ustvarjanja fotografskih zgodb, ki presegajo zmožnost ustvarjanja naključnih posameznih kakovostnih fotografij.

Fotografije na fasadah

Malo drugačno doživetje fotografske razstave ponuja Art Crawl.

Fotografija pomaga razumeti življenje

Nemška fotografinja Ina Niehoff v svojem najnovejšem opusu raziskuje odnose med ljudmi, kraji in stvarmi.

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Arhiv novic