Jure Kravanja: Fotografija kot terapija

Torek, 1. julij 2014
Jure Kravanja

Jure Kravanja

Celjski fotograf bo kot mentor na letošnji fotografski delavnici vnesel svežino. Sociolog in pedagog po izobrazbi je znan po krajinski fotografiji, arhitekturi in fotografijah človeka v njegovem okolju, v našo družbo pa smo ga povabili predvsem kot strokovnjaka za terapevtsko fotografijo. Kot kreativni terapevt namreč uporablja fotografijo za diagnostično, terapevtsko izrazno sredstvo, ustanovil je Zavod za fotografsko terapijo.

Kakšen je vaš odnos do fotografije?
Fotografija mi v prvi vrsti omogoča komunikacijo s svetom okoli mene, omogoča mi prenos čustev navzven in navznoter. Omogoča mi neizmerno čudenje nad vsem, kar me obdaja in osrečuje me zavedanje, da je to čudenje prav tako intenzivno, kot v mojem začetnem obdobju fotografiranja.

Česa se najbolj veselite na letošnji delavnici Celje FOKUS?
Veselim se sodelovanja na letošnji delavnici Celje FOKUS, zamišljam si ga kot izmenjavo izkušenj, znanj in njihovo dopolnjevanje. Predstavljam si ga kot zelo tvorno in delujočo celoto, kjer pa vsak sodelujoči najde mesto in možnost za popolnoma suvereno izražanje.

Fotografski trenutek, ki vam je najbolj ostal v spominu?
Moje fotografsko delovanje ni dolgoletno, ko pa pogledam nazaj, vidim polje spominov, ki so mi vsi dragoceni in ljubi. Težko bi izdvojil posameznega, kakor tudi ne morem reči, katera je moja najljubša fotografija, ki sem jo posnel. Na mojo preteklo fotografsko pot gledam kot na leta spominov, zlitih v celoto.

Spremljevalni program

Srčna Mateja se na Celje Fokus vrača že četrto leto

Mateja Glavica je že dobra znanka in znalka 5-dnevne ustvarjalne fotografske delavnice Celje Fokus. Njena ljubezen do fotografije se je pojavila ob rojstvu brata in se v družinskem okolju tudi nadaljevala.

Pridruži se nam in najdi svoj FOKUS!

Ugodna cena in dobra družba pa nista edina razloga, da se udeležite 5-dnevnega foto-dogodka Celje Fokus. Še en je, da fotografijo nosite v srcu. Tako kot mi.

Mentor Andrej Lamut

Andrej Lamut, rojen leta 1991 na Ptuju, je magister oblikovanja vizualnih komunikacij in prejemnik Prešernove nagrade za nadpovprečno izvedbo magistrskega dela Performativni proces fotografije - Nokturno

Mentor Jaka Gasar

Fotograf Jaka Gasar, je prejemnik prestižne nagrade Visa d’OR za zgodbo o begunski krizi v Sloveniji na najuglednejšem festivalu novinarske in dokumentarne fotografije v francoskem Perpignanu

Arhiv novic