Madžarski klasiki v Sloveniji

Torek, 7. junij 2011
The Circus

The Circus

Madžarski foto klasiki

Otvoritev razstave bo 14. junija ob 20.00 v Galeriji Photon,
razstava bo na ogled od 15. junija – 22. julija

Fotografije Brassaïa, André Kertesza, Roberta Cape, Lázsla Moholy-Nagya in Mártona Munkácsija predstavljajo najbolj dragocen zaklad madžarskega fotografskega muzeja. V izboru za galerijo Photon bo predstavljenih po pet svetovno znanih fotografij petih madžarskih umetnikov, ki so že v svojem času veljali za revolucionarne in izjemno inovativne osebnosti, katerih vpliv sega tudi v čas desetletja kasneje. Fotomuzej iz Kecskeméta hrani predvsem madžarsko fotografijo, ob tem pa tudi izbor svetovne fotografije. Zbirka obsega več kot milijon muzejskih kosov (fotografij, negativov, fotoaparatov…) od zgodnjih začetkov fotografije pa do danes; najstarejša dagerotipija je bila narejena leta 1840. Arhiv madžarskih avtorjev je izjemno obsežen, pri čemer so enako vrednoteni fotografi, ki so postali slavni na tujem, kot tisti mojstri, ki so ostali na Madžarskem, kot so József Pécsi, Rudolf Balogh, Károly Escher, Olga Mate in drugi. Fotomuzej odkupuje in hrani tudi dela pomembnejših sodobnih avtorjev.

vir: Galerija PHOTON

Spremljevalni program

Srčna Mateja se na Celje Fokus vrača že četrto leto

Mateja Glavica je že dobra znanka in znalka 5-dnevne ustvarjalne fotografske delavnice Celje Fokus. Njena ljubezen do fotografije se je pojavila ob rojstvu brata in se v družinskem okolju tudi nadaljevala.

Pridruži se nam in najdi svoj FOKUS!

Ugodna cena in dobra družba pa nista edina razloga, da se udeležite 5-dnevnega foto-dogodka Celje Fokus. Še en je, da fotografijo nosite v srcu. Tako kot mi.

Mentor Andrej Lamut

Andrej Lamut, rojen leta 1991 na Ptuju, je magister oblikovanja vizualnih komunikacij in prejemnik Prešernove nagrade za nadpovprečno izvedbo magistrskega dela Performativni proces fotografije - Nokturno

Mentor Jaka Gasar

Fotograf Jaka Gasar, je prejemnik prestižne nagrade Visa d’OR za zgodbo o begunski krizi v Sloveniji na najuglednejšem festivalu novinarske in dokumentarne fotografije v francoskem Perpignanu

Arhiv novic