Mentor Klemen Razinger

Petek, 14. april 2017

Po uspešni športni karieri v deskanju na snegu se je odločil za študij grafike na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani, kjer je iz smeri fotografija pod mentorstvom red. prof. Darka Slavca tudi diplomiral.

V enakem obdobju se je pridružil fundaciji Z glavo na zabavo, kjer je bil nekaj let vodja ekipe, poleg vsega pa je skrbel za fotografsko dokumentacijo več kot šestdesetih prireditev na leto. V vmesnem času je dobil možnost sodelovanja in asistence z vrhunskimi fotografi v studijskem okolju in na terenu. Spoznal je lepote in možnosti kontrolirane luči. V obdobju osebnega fotografskega osamosvajanja je soustanovil Fotokolektiv, združenje freelance fotografov, ki so skupaj ponujali popolno profesionalno fotografsko storitev. Zaradi narave trga, je bila specializacija njegove fotografske poti praktično nemogoča, zato se je zavoljo prilagoditve na situacijo odločil za vsestransko pokrivanje fotografskega področja. Tako v tem času sodeluje s številnimi priznanimi umetniki in podjetji iz različnih segmentov. Znanje dokumentarnega tipa fotografije rad vključuje v komercialne projekte in obratno. Poleg konstantnega kontakta z naročniki, pa se rad loteva tudi dlje trajajočih osebnih projektov.

V letu 2011 in 2013 je sodeloval pri dveh celovečernih dokumentarnih filmih. Pri filmu Chorchyp: The Way of the Samurai je bil koproducent, soavtor in soscenarist. Film je leta 2011 prejel prestižno nagrado občinstva na mednarodnem dokumentarnem filmskem festivalu v Paklenici na Hrvaškem. Pri drugem celovečernem dokumentarnem filmu Jan Plestenjak: Priznam, je bil ravno tako koproducent, soavtor in soscenarist. Pri obeh projektih je vseskozi vključeval tudi svoje fotografsko znanje, ki je bilo pomembno za potrebe filma.

V letu 2016 je na Krakovskem nasipu v Ljubljani predstavil samostojno fotografsko serijo “Zverinice”. V letošnjem letu, pa je v palači Združenih narodov v New Yorku predstavil samostojno fotografsko razstavo z naslovom “In the Dark”. Gre za serijo nočnih fotografij iz hrvaško-slovenske meje v času največjega navala beguncev leta 2015.

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Projekt 365: vsakdan ujet v fotografije

365 dni, 365 fotografij. Mladi fotografi pripovedujejo celoletno zgodbo s podobami. Na videz preprosta naloga se izkaže za pravi izziv.

Srčna Mateja se na Celje Fokus vrača že četrto leto

Mateja Glavica je že dobra znanka in znalka 5-dnevne ustvarjalne fotografske delavnice Celje Fokus. Njena ljubezen do fotografije se je pojavila ob rojstvu brata in se v družinskem okolju tudi nadaljevala.

Pridruži se nam in najdi svoj FOKUS!

Ugodna cena in dobra družba pa nista edina razloga, da se udeležite 5-dnevnega foto-dogodka Celje Fokus. Še en je, da fotografijo nosite v srcu. Tako kot mi.

Mentor Andrej Lamut

Andrej Lamut, rojen leta 1991 na Ptuju, je magister oblikovanja vizualnih komunikacij in prejemnik Prešernove nagrade za nadpovprečno izvedbo magistrskega dela Performativni proces fotografije - Nokturno

Arhiv novic