Nekdaj stroga učiteljica danes fotografski model

Torek, 21. junij 2016

Babica Hilda je tako navdušila fotografinjo mlajše generacije Uršo Premik, da jo je tri leta spremljala s fotoaparatom. Nastal je kolaž spontanih in režiranih fotografskih podob. Fotografsko razstavo, ki naznanja letošnji festival avtorske fotografije Celje FOKUS, bodo odprli to soboto, 18. junija, ob 19. uri v Likovnem salonu Celje. Razstava bo na ogled do 24. julija.

»Ko srečam katerega izmed babičinih sokrajanov, se je vsi spominjajo kot stroge učiteljice, a jaz je ne doživljam tako. Zabavno je, ker jo drugi še vedno vidijo kot strogo učiteljico, jaz pa kot najboljšo babico,« je povedala avtorica razstave, Urša Premik. Tri leta se je družila z babico in vedno ju je spremljal fotoaparat. Prva samostojna razstava celjske fotografinje Premikove je hkrati darilo njeni babici za rojstni dan. »Pred gledalcem se odvija neke vrste performans in tako gledamo Hildo v najrazličnejših variacijah – podnevi in ponoči, v vseh letnih časih, v kuhinji in kopalnici, v fotografskem studiu, na ulici, med grmovjem, med partijo kart in igranjem biljarda, s cigareto v roki; zdaj se koncentrira, nekje nerga, se mršči v neodobravanju, potem se smeji, dela grimase, se odkrito norčuje…« pojasni kuratorica razstave Jasna Jernejšek.

Fotografska razstava, ki so jo odprli na poletno muzejsko noč, je uvod v letošnji festival avtorske fotografije Celje FOKUS.

 

Na ogled fotoknjige in fotozini

Skoraj 30 ustvarjalcev sodeluje na skupinski razstavi fotoknjig in fotozinov na letošnjem Celje FOKUS.

Fotografska delavnica

Celje FOKUS poudarja odnos do avtorske fotografije, ustvarjanja fotografskih zgodb, ki presegajo zmožnost ustvarjanja naključnih posameznih kakovostnih fotografij.

Fotografije na fasadah

Malo drugačno doživetje fotografske razstave ponuja Art Crawl.

Fotografija pomaga razumeti življenje

Nemška fotografinja Ina Niehoff v svojem najnovejšem opusu raziskuje odnose med ljudmi, kraji in stvarmi.

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Arhiv novic