Pogovor z mentorjem: Primož Lukežič

Nedelja, 5. junij 2016

Primož Lukežič pravi, da je tableau vivant oziroma inscenirana, režirana fotografija tista, zaradi katere se je sploh začel ukvarjati s fotografijo, modna fotografija pa se je priplazila vmes. Svoje znanje bo delil z udeleženci fotografske delavnice Celje FOKUS v modulu, ki smo ga poimenovali Fešn in tableau vivant.

Kakšen je vaš odnos do fotografije?

Fotografija mi pomeni način izražanja ter sredstvo preživetja. Fotografija je medij, s katerim si dovolim ustvarjat svoj svet. In je medij, ki me neverjetno iritira in me sili v stalno učenje ter razvoj.

Česa se najbolj veselite na delavnici Celje FOKUS?

Predvsem trenutka, ko se bo pred vsemi nami, ki bomo del te delavnice, prikazal motiv, ki smo si ga zamislili in zrežirali. Meni osebno je to še vedno najboljši del fotografiranja. Pa organizatorji nekaj namigujejo na zabavna druženja. Temu se pa vedno težko odrečem.

Katera fotografija vam je ostala najbolj v spominu?

Vsaka fotografija ima sigurno za sabo neke zgodbo, ki je tako ali drugače ostala v spominu. Bi odgovoril kar klišejevsko, da verjetno ena prvih fotografij, ki me je verjetno tudi prepričala, da se s tem želim ukvarjat še naprej. Sem bil pa takrat zelo pod vplivom fotografa Davida LaChapella, tako da je fotografiranje izgledalo nekako tako, da sem nekje nad Idrijo našel star pralni stroj, ga v celoti pobarval v roza barvo, ga postavil na sredino nekega travnika in na njem v malce pinup pozi fotografiral gospodinjo. Nič zares posebnega, je bil pa fin občutek.

Kaj vam predstavlja tableau vivant in fashion fotografija?

Tableau vivant oziroma inscenirana/režirana fotografija je razlog, zaradi katerega sem sploh začel fotografirat. Tovrstna fotografija mi ponuja sredstvo za izražanje, za pripovedovanje. Predvsem pa mi ponuja ogromne možnosti razvoja in iskanja novih zgodb, načinov izdelave fotografij, pristopa do problema itd. Modna fotografija pa se je na skrivaj priplazila vmes, saj z inscenirano fotografijo hodi z roko v roki. So mi pač všeč lepe stvari.

 

 

 

Spremljevalni program

Srčna Mateja se na Celje Fokus vrača že četrto leto

Mateja Glavica je že dobra znanka in znalka 5-dnevne ustvarjalne fotografske delavnice Celje Fokus. Njena ljubezen do fotografije se je pojavila ob rojstvu brata in se v družinskem okolju tudi nadaljevala.

Pridruži se nam in najdi svoj FOKUS!

Ugodna cena in dobra družba pa nista edina razloga, da se udeležite 5-dnevnega foto-dogodka Celje Fokus. Še en je, da fotografijo nosite v srcu. Tako kot mi.

Mentor Andrej Lamut

Andrej Lamut, rojen leta 1991 na Ptuju, je magister oblikovanja vizualnih komunikacij in prejemnik Prešernove nagrade za nadpovprečno izvedbo magistrskega dela Performativni proces fotografije - Nokturno

Mentor Jaka Gasar

Fotograf Jaka Gasar, je prejemnik prestižne nagrade Visa d’OR za zgodbo o begunski krizi v Sloveniji na najuglednejšem festivalu novinarske in dokumentarne fotografije v francoskem Perpignanu

Arhiv novic