Pogovor z mentorjem: Primož Lukežič

Nedelja, 5. junij 2016

Primož Lukežič pravi, da je tableau vivant oziroma inscenirana, režirana fotografija tista, zaradi katere se je sploh začel ukvarjati s fotografijo, modna fotografija pa se je priplazila vmes. Svoje znanje bo delil z udeleženci fotografske delavnice Celje FOKUS v modulu, ki smo ga poimenovali Fešn in tableau vivant.

Kakšen je vaš odnos do fotografije?

Fotografija mi pomeni način izražanja ter sredstvo preživetja. Fotografija je medij, s katerim si dovolim ustvarjat svoj svet. In je medij, ki me neverjetno iritira in me sili v stalno učenje ter razvoj.

Česa se najbolj veselite na delavnici Celje FOKUS?

Predvsem trenutka, ko se bo pred vsemi nami, ki bomo del te delavnice, prikazal motiv, ki smo si ga zamislili in zrežirali. Meni osebno je to še vedno najboljši del fotografiranja. Pa organizatorji nekaj namigujejo na zabavna druženja. Temu se pa vedno težko odrečem.

Katera fotografija vam je ostala najbolj v spominu?

Vsaka fotografija ima sigurno za sabo neke zgodbo, ki je tako ali drugače ostala v spominu. Bi odgovoril kar klišejevsko, da verjetno ena prvih fotografij, ki me je verjetno tudi prepričala, da se s tem želim ukvarjat še naprej. Sem bil pa takrat zelo pod vplivom fotografa Davida LaChapella, tako da je fotografiranje izgledalo nekako tako, da sem nekje nad Idrijo našel star pralni stroj, ga v celoti pobarval v roza barvo, ga postavil na sredino nekega travnika in na njem v malce pinup pozi fotografiral gospodinjo. Nič zares posebnega, je bil pa fin občutek.

Kaj vam predstavlja tableau vivant in fashion fotografija?

Tableau vivant oziroma inscenirana/režirana fotografija je razlog, zaradi katerega sem sploh začel fotografirat. Tovrstna fotografija mi ponuja sredstvo za izražanje, za pripovedovanje. Predvsem pa mi ponuja ogromne možnosti razvoja in iskanja novih zgodb, načinov izdelave fotografij, pristopa do problema itd. Modna fotografija pa se je na skrivaj priplazila vmes, saj z inscenirano fotografijo hodi z roko v roki. So mi pač všeč lepe stvari.

 

 

 

Na ogled fotoknjige in fotozini

Skoraj 30 ustvarjalcev sodeluje na skupinski razstavi fotoknjig in fotozinov na letošnjem Celje FOKUS.

Fotografska delavnica

Celje FOKUS poudarja odnos do avtorske fotografije, ustvarjanja fotografskih zgodb, ki presegajo zmožnost ustvarjanja naključnih posameznih kakovostnih fotografij.

Fotografije na fasadah

Malo drugačno doživetje fotografske razstave ponuja Art Crawl.

Fotografija pomaga razumeti življenje

Nemška fotografinja Ina Niehoff v svojem najnovejšem opusu raziskuje odnose med ljudmi, kraji in stvarmi.

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Arhiv novic