Pravljice / Fairytales

Torek, 27. april 2010
pravljice / fairyrtales

pravljice / fairyrtales

V ljubljanski galeriji Photon je na ogled samostojna razstava fotografa Mateja Sitarja z naslovom Pravljice / Fairytales, fotografski ciklus, za katerega je leta 2009 prejel glavno nagrado muzeja Essl - Essl Award.

Na samostojni razstavi z naslovom Pravljice bo v galeriji Photon domači umetnik mlajše generacije, Matej Sitar, predstavil svoje najnovejše ustvarjanje. Fotografski ciklus Pravljice je umetniško delo v procesu, kjer avtor skozi različne tehnične, formalne in idejne pristope beleži in konstruira posamezne motive, ki zaradi svoje eklektične narave sprožajo različne vsebinske asociacije. Skozi ciklus Pravljice tako išče tanko razmejitev med t.i. režirano fotografijo in "snapshotom", pri čemer je prav tehnični aspekt vselej podrejen vnaprej premišljeni idejni zasnovi.
Matej Sitar poskuša na na ta način gledalca popeljati tako v svoj intimni kot tudi povsem domišljijski svet, kar korespondira z izbranim načinom upodabljanja in predstavljanja. V bolj intimistično naglašenih motivih se poslužuje hipne "snapshot" fotografije, medtem ko je nek bolj iracionalni, domišljijski spekter svojh podob ustvaril na način insceniranja prizorov in principih t.i. režirane fotografije. Gledalcu je ob samih podobah serviran zgolj naslov posameznega dela, medtem ko je sama naracija prepuščena interpretaciji in presoji vsakega posameznika.
Razstavni projekt Pravljice spremlja tudi spletna stran, ki je namenjena obsežnejšemu ogledu projekta in aktivni participaciji obsikovalcev. Razstavni projekt Pravljice bo v galeriji Photon, po predstavitvi v prostorih Muzeja Essl na Dunaju, v dodobra razširjeni obliki prvič predstavljen v slovenskem prostoru.

Na ogled fotoknjige in fotozini

Skoraj 30 ustvarjalcev sodeluje na skupinski razstavi fotoknjig in fotozinov na letošnjem Celje FOKUS.

Fotografska delavnica

Celje FOKUS poudarja odnos do avtorske fotografije, ustvarjanja fotografskih zgodb, ki presegajo zmožnost ustvarjanja naključnih posameznih kakovostnih fotografij.

Fotografije na fasadah

Malo drugačno doživetje fotografske razstave ponuja Art Crawl.

Fotografija pomaga razumeti življenje

Nemška fotografinja Ina Niehoff v svojem najnovejšem opusu raziskuje odnose med ljudmi, kraji in stvarmi.

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Arhiv novic