Pravljice / Fairytales

Torek, 27. april 2010
pravljice / fairyrtales

pravljice / fairyrtales

V ljubljanski galeriji Photon je na ogled samostojna razstava fotografa Mateja Sitarja z naslovom Pravljice / Fairytales, fotografski ciklus, za katerega je leta 2009 prejel glavno nagrado muzeja Essl - Essl Award.

Na samostojni razstavi z naslovom Pravljice bo v galeriji Photon domači umetnik mlajše generacije, Matej Sitar, predstavil svoje najnovejše ustvarjanje. Fotografski ciklus Pravljice je umetniško delo v procesu, kjer avtor skozi različne tehnične, formalne in idejne pristope beleži in konstruira posamezne motive, ki zaradi svoje eklektične narave sprožajo različne vsebinske asociacije. Skozi ciklus Pravljice tako išče tanko razmejitev med t.i. režirano fotografijo in "snapshotom", pri čemer je prav tehnični aspekt vselej podrejen vnaprej premišljeni idejni zasnovi.
Matej Sitar poskuša na na ta način gledalca popeljati tako v svoj intimni kot tudi povsem domišljijski svet, kar korespondira z izbranim načinom upodabljanja in predstavljanja. V bolj intimistično naglašenih motivih se poslužuje hipne "snapshot" fotografije, medtem ko je nek bolj iracionalni, domišljijski spekter svojh podob ustvaril na način insceniranja prizorov in principih t.i. režirane fotografije. Gledalcu je ob samih podobah serviran zgolj naslov posameznega dela, medtem ko je sama naracija prepuščena interpretaciji in presoji vsakega posameznika.
Razstavni projekt Pravljice spremlja tudi spletna stran, ki je namenjena obsežnejšemu ogledu projekta in aktivni participaciji obsikovalcev. Razstavni projekt Pravljice bo v galeriji Photon, po predstavitvi v prostorih Muzeja Essl na Dunaju, v dodobra razširjeni obliki prvič predstavljen v slovenskem prostoru.

Spremljevalni program

Srčna Mateja se na Celje Fokus vrača že četrto leto

Mateja Glavica je že dobra znanka in znalka 5-dnevne ustvarjalne fotografske delavnice Celje Fokus. Njena ljubezen do fotografije se je pojavila ob rojstvu brata in se v družinskem okolju tudi nadaljevala.

Pridruži se nam in najdi svoj FOKUS!

Ugodna cena in dobra družba pa nista edina razloga, da se udeležite 5-dnevnega foto-dogodka Celje Fokus. Še en je, da fotografijo nosite v srcu. Tako kot mi.

Mentor Andrej Lamut

Andrej Lamut, rojen leta 1991 na Ptuju, je magister oblikovanja vizualnih komunikacij in prejemnik Prešernove nagrade za nadpovprečno izvedbo magistrskega dela Performativni proces fotografije - Nokturno

Mentor Jaka Gasar

Fotograf Jaka Gasar, je prejemnik prestižne nagrade Visa d’OR za zgodbo o begunski krizi v Sloveniji na najuglednejšem festivalu novinarske in dokumentarne fotografije v francoskem Perpignanu

Arhiv novic