Razstava Filmogram v Cankarjevem domu

Četrtek, 3. november 2011
delovne fotografije za film Marginalije/Marginalia

delovne fotografije za film Marginalije/Marginalia

razstava Filmogram - film in fotografija
Cankarjev dom, Mala galerija, Ljubljana
razstava bo na ogled od 3. 11. do 18. 12. 2011 

 

Razstava Filmogram sooča film in fotografijo na način, ki briše ustaljeno branje in razumevanje prvega skozi optiko pripovednega in drugega skozi optiko likovnega. Filmogram je srečanje filma, katerega zgodba temelji na podobi, in fotografije, katere podoba temelji na zgodbi. Podobe Filmograma so prek zamrznitve oživljeni fotogrami in z zgodbo odmrznjene fotografije. Filmogram opozarja na dela slovenskih filmskih in fotografskih ustvarjalcev, ki se tega vznemirljivega in nujnega prepleta filma in fotografije zavedajo, z njim bogatijo ali na njem celo gradijo svoj izraz.

Fotografija:
Franc Ferjan, Aleš Gregorič, Stojan Kerbler, Boštjan Pucelj in Edi Šelhaus

Film:
Marginalije / Marginalia, 1968 (režiser in snemalec / director and cameraman: Vasko Pregelj).
Rdeče klasje / Red Wheat, 1970 (režiser / director: Živojin Pavlović, direktor fotografije / cinematographer: Milorad Jakšić).
Trst / Trieste, 1951 (režiser / director: France Štiglic, direktor fotografije / cinematographer: Rudi Vaupotič).
Uglaševanje, Tuning, 2005 (režiser / director: Igor Šterk, direktor fotografije / cinematographer: Simon Tanšek, ZFS).
V kraljestvu Zlatoroga / In the Realm of Goldenhorn, 1931 (režiser, direktor fotografije in snemalec / director, cinematographer and cameraman: Janko Ravnik).

vir: Revija Fotografija

Spremljevalni program

Srčna Mateja se na Celje Fokus vrača že četrto leto

Mateja Glavica je že dobra znanka in znalka 5-dnevne ustvarjalne fotografske delavnice Celje Fokus. Njena ljubezen do fotografije se je pojavila ob rojstvu brata in se v družinskem okolju tudi nadaljevala.

Pridruži se nam in najdi svoj FOKUS!

Ugodna cena in dobra družba pa nista edina razloga, da se udeležite 5-dnevnega foto-dogodka Celje Fokus. Še en je, da fotografijo nosite v srcu. Tako kot mi.

Mentor Andrej Lamut

Andrej Lamut, rojen leta 1991 na Ptuju, je magister oblikovanja vizualnih komunikacij in prejemnik Prešernove nagrade za nadpovprečno izvedbo magistrskega dela Performativni proces fotografije - Nokturno

Mentor Jaka Gasar

Fotograf Jaka Gasar, je prejemnik prestižne nagrade Visa d’OR za zgodbo o begunski krizi v Sloveniji na najuglednejšem festivalu novinarske in dokumentarne fotografije v francoskem Perpignanu

Arhiv novic