Razstava fotografij ''World Press Photo 2011'' decembra v Sloveniji

Četrtek, 17. november 2011
Julian Assange

Julian Assange

razstava WORLD PRESS PHOTO 2011
petek, 9. december 2011 – sobota 1. january 2012

Cankarjev Dom
Presernova 10
1000 Ljubljana

 

World Press Photo je fotografska razstava nagrajenih del istoimenskega mednarodnega fotoreporterskega tekmovanja. Ta vsakoletna potujoča razstava gostuje v več kot sto prizoriščih po vsem svetu. Tokratna predstavlja nagrajene fotografije v desetih različnih kategorijah, med njimi je tudi prvonagrajeni posnetek: mednarodna žirija 54. natečaja World Press Photo je za zmagovalno fotografijo razglasila posnetek južnoafriške fotografinje Jodi Bieber. Portret Bibi Ajše je prejel tudi prvo nagrado v kategoriji Portreti, Posamezna fotografija letošnjega natečaja.
Zmagovalna fotografija prikazuje Bibi Ajšo, 18-letno žensko iz afganistanske pokrajine Oruzgan, ki se je iz moževe hiše vrnila na dom staršev in tožila o nasilnem ravnanju sorodnikov. Neke noči so tja prišli talibani in zahtevali njeno izročitev, da bi jo lahko kaznovali za pobeg. Po razsodbi talibanskega poveljnika je Ajšo držal k tlom svak, mož pa ji je najprej odrezali uhlje, nato še nos. Ajšo so pustili na kraju kazni, pozneje so jo rešili pripadniki podporne organizacije in ameriške vojske. Nekaj časa je preživela v ženskem zavetišču v Kabulu, nato so jo odpeljali v Ameriko, kjer je hodila na svetovanje in rekonstruktivne kirurške posege. Bibi Ajša danes živi v ZDA.
Predsednik žirije David Burnett je povedal: »To bi lahko bil eden tistih posnetkov – in verjetno jih je v življenju samo deset – ko nekdo reče »veš, tisti posnetek dekleta …« in natanko veš, o katerem govorijo.«
Vsako leto neodvisna mednarodna žirija, ki jo sestavlja devetnajst članov, ocenjuje dela v desetih različnih kategorijah, ki jih prispevajo agencije, fotografi in fotoreporterji ter časopisne hiše z vsega sveta. Letos je bilo prijavljeno rekordno število posnetkov: 108.059. Natečaja se je udeležilo 5691 fotografov, 125 različnih narodnosti.

 

O organizaciji World Press Photo

Neodvisna nepridobitna organizacija World Press Photo je bila ustanovljena leta 1955 na Nizozemskem z namenom podpirati in po vsem svetu promovirati delo poklicnih fotoreporterjev. Z leti se je World Press Photo razvila v neodvisno platformo fotoreporterstva in prostega pretoka informacij. Da bi uresničila svoje cilje, World Press Photo vsako leto organizira največje in najprestižnejše mednarodno fotografsko tekmovanje. Na tej potujoči razstavi, ki jo vsako leto obišče več kot 2,5 milijona ljudi na več kot 100 lokacijah v okoli 45 državah, organizacija predstavi nagrajene fotografije. Organizacija vodi obsežen razstavni program, poleg tega pa tudi skrbno spremlja napredek v fotoreporterstvu. Pomembno vlogo v dejavnosti organizacije imajo izobraževalni projekti. Seminarji in delavnice, namenjeni fotografom, fotografskim agencijam in foto urednikom, so
organizirani v državah v razvoju. Vsakoletni mojstrski razredi Joopa Swarta, ki potekajo na Nizozemskem, so namenjeni nadarjenim fotografom na začetku poklicne poti. Deležni so praktičnega urjenja, prejmejo pa tudi profesionalne nasvete vodilnih fotografskih osebnosti.

vir: Cankarjev dom

Na ogled fotoknjige in fotozini

Skoraj 30 ustvarjalcev sodeluje na skupinski razstavi fotoknjig in fotozinov na letošnjem Celje FOKUS.

Fotografska delavnica

Celje FOKUS poudarja odnos do avtorske fotografije, ustvarjanja fotografskih zgodb, ki presegajo zmožnost ustvarjanja naključnih posameznih kakovostnih fotografij.

Fotografije na fasadah

Malo drugačno doživetje fotografske razstave ponuja Art Crawl.

Fotografija pomaga razumeti življenje

Nemška fotografinja Ina Niehoff v svojem najnovejšem opusu raziskuje odnose med ljudmi, kraji in stvarmi.

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Arhiv novic