Razstava ''podobe S PREHOJENIH POTI''

Torek, 20. april 2010

Muzej Kraška hiša v Repnu ponovno začenja razstavno sezono v svoji galeriji. Do 16. maja bodo na ogled fotografska dela tržaškega zdravnika, politika, javnega delavca in zapriseženega planinca Rafka Dolharja. Ciklus razstavljenih del nosi naslov "podobe S PREHOJENIH POTI".


"Mirno lahko zapišemo, da gre pri fotografski razstavi dr. Rafka Dolharja za avtorske fotografije, saj dr. Rafko Dolhar nikdar nikogar ni skušal prepričati, da gre za umetniško fotografijo, kot tudi za svoje imenitne gorniške spise ni nikdar trdil, da so vrhunska književnost, pa čeprav bo še tako pozoren literarni kritik ob branju njegovih gorniških črtic in novel mnoral priznati, da v našem prostoru ni ravno veliko pisateljev, ki bi znali tako lepo, mojstrsko prepričljivo, nevsiljivo in predvsem pa doživeto, neposredno pisati o lepotah gora in svoji umeščenosti vanje, svojem vračanju mednje, kot je pisal dr. Rafko Dolhar. Tisti, ki smo brali in cenimo njegove gorniške črtice in novele, smo že v knjigah cenili tudi avtorjeve fotografije, predvsem zato, ker se avtor umakne v ozadje, seveda premišljeno slika, a nikdar ni izumetničen, nikdar ne zapade v kičavost in ne v pretirano iskanje svetlobnih in drugih učinkov, tudi takrat ne, ko slika kraški ruj!, Kras v jeseni. Trezno stoji za fotoaparatom, umirjeno gleda in občuduje naravo, odsotnost človeka na njegovih fotografskih posnetkih pa še kako govori o avtorjevemu odnosu do samega sebe in bližnjega, o iskanju soskladja z naravo pa pove več ta zavestno poiskana odsotnost kot vse drugo."

Tako je v tekst za priložnostno zgibanko zapisal goriški novinar in pesnik Jurij Paljk.
Avtorja in njegovo delo bo na odprtju predstavil Deziderij Švara;za glasbeni uvod bo na odprtju poskrbela pevka Martina Feri , s kitaro jo bo spremljal Marko Čepak – Maki.
Razstava bo na ogled do nedelje, 16.maja ob urnikih odprtja Kraške hiše.

Na ogled fotoknjige in fotozini

Skoraj 30 ustvarjalcev sodeluje na skupinski razstavi fotoknjig in fotozinov na letošnjem Celje FOKUS.

Fotografska delavnica

Celje FOKUS poudarja odnos do avtorske fotografije, ustvarjanja fotografskih zgodb, ki presegajo zmožnost ustvarjanja naključnih posameznih kakovostnih fotografij.

Fotografije na fasadah

Malo drugačno doživetje fotografske razstave ponuja Art Crawl.

Fotografija pomaga razumeti življenje

Nemška fotografinja Ina Niehoff v svojem najnovejšem opusu raziskuje odnose med ljudmi, kraji in stvarmi.

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Arhiv novic