Razumeti fotografijo

Ponedeljek, 15. april 2013

Dela študentov fotografije Oddelka za vizualne komunikacije z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani bodo na ogled postavili v galeriji Mikado (Slovenska cesta 6, Ljubljana). Uradno odprtje bo v torek, 16. aprila, ob 20. uri.

Na smeri Fotografija na Oddelku za vizualne komunikacije, Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, UL, zaključuje študij 1. stopnje druga generacija študentov. Nekateri bodo nadaljevali pri nas, drugi bodo študirali v tujini. Morda je to edina prednost bolonjskega univerzitetnega sistema.
Ta razstava kaže dela študentov vseh sedanjih treh letnikov. Upam, da bo iz predstavljenih del jasno viden koncept študija tega medija na naši šoli. Res je, da brez fotografske tehnike ne gre, obenem pa tudi drži, da se je te mogoče dokaj hitro naučiti. Kakorkoli, na tej šoli zagovarjamo stališče, da nikogar, ki ne »vidi«, ne moremo naučiti fotografiranja, tistemu pa, ki je tega sposoben, lahko pedagogi pomagamo, da se razvija, postaja boljši, predvsem pa, da najde svoj osebni stil. Ne mene, ne kolegov, ki pri tem študiju sodelujemo, ne moti neostra ali zabrisana slika, če le kaj pove, vzbudi zanimanje, nudi drugačen pogled na realnost... Fotografirati dobro, pomeni razumeti govorico in delovanje fotografske podobe. Bolj kot tehnologija je pomembna razgledanost, poznavanje teorije, poznavanje zgodovine, ne le fotografske, ampak umetnosti sploh, filma, družbe... Upam, da s številnimi teoretskimi predmeti vse to nudimo našim študentom, čeprav je vedno potreben tudi osebni študij. Vem tudi, česa jim ne nudimo. Materialnih pogojev kot jih imajo podobne institucije v tujini. Fotoaparate vseh formatov, vrhunske skenerje, velik studio, več analognih temnic, denar za gostujoče predavatelje... A to je trenutna realnost okolja, v katerem živimo.
Fotografija kot medij je dvoživka. Je umetnost in komerciala. Na eni strani z njo raziskujemo naše bivanje, naša hotenja, naš pogled na svet, na drugi strani pa je to svet lepih podob, ki prodajajo druge lepe stvari. Enkrat smo fotografi umetniki, drugič čim boljši tehniki. Oboje zahteva razumevanje in obvladovanje medija. Enkrat ustvarjamo za dušo, drugič za denar, včasih pa se vse skupaj preplete. Na tej šoli se trudimo učiti oboje.
Oglejte si to razstavo in upam, da boste začutili energijo videnja generacije, ki je na začetku svoje ustvarjalne poti in se morda še ne zaveda, v kaj se podaja. V umetnosti so le redki izvoljeni. Zato sta njihov pogum in kreativnost še toliko bolj vredna spoštovanja.

prof. Milan Pajk

vir: ALU, Zavod FOKUS

Na ogled fotoknjige in fotozini

Skoraj 30 ustvarjalcev sodeluje na skupinski razstavi fotoknjig in fotozinov na letošnjem Celje FOKUS.

Fotografska delavnica

Celje FOKUS poudarja odnos do avtorske fotografije, ustvarjanja fotografskih zgodb, ki presegajo zmožnost ustvarjanja naključnih posameznih kakovostnih fotografij.

Fotografije na fasadah

Malo drugačno doživetje fotografske razstave ponuja Art Crawl.

Fotografija pomaga razumeti življenje

Nemška fotografinja Ina Niehoff v svojem najnovejšem opusu raziskuje odnose med ljudmi, kraji in stvarmi.

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Arhiv novic