SPP 2012 in spremljajoče razstave

Petek, 24. februar 2012

Art Works Projects

Otvoritev 21. 2. 2012, ob 20.00,
Velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma (Prešernova cesta 10, Ljubljana)
Razstava bo na ogled do 15. 3. 2012.

Poslanstvo Art Works Projects je ozaveščanje in izobraževanje javnosti o pomembnih človekovih pravicah in okoljskih vprašanjih s pomočjo oblikovanja in umetnosti.

  • Kongo/Ženske

Potujoča razstava fotografij, ki poudarjajo lepoto in moč deklet in žensk v Demokratični republiki Kongo, ki se soočajo z valom spolnega nasilja brez primere in pomanjkanja osnovne zdravstvene oskrbe.
Projekt s potreti in kontekstualnii podobami kulture in zgodovine z obrazložitvenimi eseji prikazuje zapletenost položaja in gledalce spodbuja k ukrepanju.

Fotografi: Lynsey Addario, Marcus Bleasdale, Ron Haviv in James Nachtwey.

  • Lakota v Afriškem rogu

Mednarodna multimedijska razstava projiciranih fotografij, besed in glasbe za osvetlitev humanitarne krizi v vzhodni Afriki. Želi ustvariti dialog s svetovno skupnostjo okoli rešitev za lakoto.

Fotografi: Lynsey Addario, Marcus Bleasdale, Jan Grarup, Jared Moossy, Boniface Mwangi, Dominic Nahr, Ed Ou, Giulio Di Sturco, Sven Torfinn, Francesco Zizola

  • Afganistanske ženske

Ženske in dekleta so temelj za ponovno vzpostavitev miru v Afganistanu. Vplivi neenakosti med spoloma, revščina in pomanjkanje dostopa do zdravstvenega varstva in izobraževanja so postali neprijeten in na videz nepremostljiv del življenj mnogih žensk.

Yuri Kozyrev/Noor Images – Arabska pomlad

Otvoritev 28. 2. 2012, ob 20.00,
Velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma (Prešernova cesta 10, Ljubljana)
Razstava bo na ogled do 15. 3. 2012.

Kot fotoreporter je Yuri Kozyrev v zadnjih 20 letih pokrival vse večje konflikte v nekdanji Sovjetski zvezi, vključno s čečenskima vojnama. Takoj po 11. septembru 2001 je v Afganistanu dokumentiral padec talibanov. Kozyrev je med letoma 2003 in 2009 kot pogodbeni za fotograf revije Time živel v Bagdadu v Iraku. Potoval je po vsem Iraku in fotografiral različne strani konflikta. Od začetka leta 2011 spremlja arabske nemire v Egiptu, Bahrajnu, Libiji in Jemnu.

Yuri Kozyrev je za svoje delo prejel številna priznanja, vključno z več World Press Photo Award za fotografije iz Čečenije, Iraka in Beslana. Leta 2004 je za fotografsko pokrivanje Iraka prejel Overseas Press Club Oliver Rebbot Award, leta 2006 pa je bil prejemnik nagrade ICP Infinity za fotoreporterstvo. Za obsežno pokrivanje vojne v Iraku je leta 2008 dobil Frontline Club Award.

V letu 2011 je Yuri prejel nagrado Visa d'Or News za svoje delo: "On Revolution Road/Na cesti revolucije". Od februarja 2011 je bil na poti v Egiptu, Bahrajnu, Jemnu in Libiji, kjer je za revijo Time pokrival arabske upore.

Christopher Morris/VII – Moda

Otvoritev 1. 3. 2012, ob 20.00,
Desni atrij Mestne hiše Ljubljana (Mestni trg 1, Ljubljana).
Razstava bo na ogled do konca marca.

Christopher Morris je ustanovni član agencije za reportažno fotografijo VII. V zadnjih dvajsetih letih je večino svojega dela posvetil vojnam, dokumentiral je več kot 18 tujih konfliktov, med drugim invazijo ZDA na Panamo in Irak, zalivsko vojno, kokainsko vojno v Kolumbiji ter vojne v Afganistanu, Čečeniji, Somaliji in Jugoslaviji. V preteklih letih je za revijo Time dokumentiral predsedniški mandat Georgea W. Busha.
Za svoje delo je Morris prejel številne nagrade, med drugim zlato medaljo Roberta Cape in nagrado Oliviera Rebbota, ki ju podeljuje ameriško združenje tujih dopisnikov Overseas Press Club. Šola za novinarstvo Univerze v Missouriju mu je podelila nagrado za fotografa leta, namenjeno fotografom, ki ustvarjajo prispevke za revije, Mednarodni center za fotografijo iz New Yorka pa nagrado za tako imenovanega brezmejnega reportažnega fotografa (the Infinity Photojournalist award). Prejel je tudi nagrado Visa d'Or, ki jo podeljujejo v okviru festivala Visa pour l'Image, ter številne nagrade World Press Photo.
Trenutno z modno fotografijo ter fotografijami svetovnih reportaž in portretov prispeva za italijansko modno revijo AMICA. Izvedel je kampanje za številne modne znamke, vključno z Roberto Cavalli, Louis Vuitton, Dolce & Gabbana, Dior, Chanel in Prada.

vir: SPP Zavod za promocijo fotografije

 

Na ogled fotoknjige in fotozini

Skoraj 30 ustvarjalcev sodeluje na skupinski razstavi fotoknjig in fotozinov na letošnjem Celje FOKUS.

Fotografska delavnica

Celje FOKUS poudarja odnos do avtorske fotografije, ustvarjanja fotografskih zgodb, ki presegajo zmožnost ustvarjanja naključnih posameznih kakovostnih fotografij.

Fotografije na fasadah

Malo drugačno doživetje fotografske razstave ponuja Art Crawl.

Fotografija pomaga razumeti življenje

Nemška fotografinja Ina Niehoff v svojem najnovejšem opusu raziskuje odnose med ljudmi, kraji in stvarmi.

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Arhiv novic