Sandra Vitaljić in razstava Neplodna tla

Petek, 24. februar 2012
Bučje

Bučje

razstava Neplodna tla
3. februar 2012 - 2. marec 2012

Galerija Fotografija
Mestni trg 11/I
1000 Ljubljana
Slovenija

DELOVNI ČAS:
torek - petek: 12h - 19h
sobota: 10h - 14h


Fotografski pejsaži iz serije Neplodna tla so zaznamovani s travmo, zgodovinskimi dogodki in izkušnjami ljudi. Zabeleženi prostori niso zgolj lepe krajine, ampak mesta, ki so zaradi svojega zgodovinskega konteksta pridobila močno simboliko in kot takšna ustvarjala hrvaško nacionalno identiteto.
Gozdovi, polja in reke so postali del ljudskih bajk in mitov, dandanes pa tudi del politične retorike, ki daje legitimnost različnim sistemom in ideologijam. Pomeni dogodkov se spreminjajo v predrugačenih okoliščinah, ne glede na to, da je sam prostor, tudi ob človeški intervenciji, običajno povsem gol in pravzarav identičen krajem, kjer se ni zgodilo nič pomembnega.

Naslov serije Neplodna tla se nanaša na občo nezmožnost soočanja z duhovi preteklosti in posledično napredka; namesto odkritega soočenja se neprestano vrtimo v istem krogu medsebojnega sovraštva in obtoževanja.
(Sandra Vitaljić)

Sandra Vitaljić s svojimi fotografijami prikazuje posamezne prostore takšne, kakršni so. Očitno je, da jo moti njihova neplodnost. A tem tlem ni treba ostati jalova. V njih se bodo neprestano zrcalili pomeni. A če je namen pokazati vse in nič zamolčati, je odveč tudi vsakršen strah. Rešitev je verjetno v tem, da ne dopustimo, da nas zgodovina duši, zato ker se ne znamo soočati s sedanjostjo.
(Tvrtko Jakovina)

Sandra Vitaljić (1972) je trenutno ena najbolj priznanih hrvaških sodobnih umetnic, ki se v svoji avtorski praksi poslužuje fotografije kot avtonomnega izraznega medija. Na Akademiji za performativne umetnosti, film in televizijo v Pragi je diplomirala iz fotografije in doktorirala zgodovine in teorije fotografije. Trenutno deluje kot izredna profesorica na oddelku za fotografijo Akademije dramskih umetnosti v Zagrebu. Kot samostojna ustvarjalka v polju avtorske fotografije je aktivna v domačem in mednarodnem prostoru. Živi in deluje v Zagrebu.


vir: Galerija Photon

Spremljevalni program

Srčna Mateja se na Celje Fokus vrača že četrto leto

Mateja Glavica je že dobra znanka in znalka 5-dnevne ustvarjalne fotografske delavnice Celje Fokus. Njena ljubezen do fotografije se je pojavila ob rojstvu brata in se v družinskem okolju tudi nadaljevala.

Pridruži se nam in najdi svoj FOKUS!

Ugodna cena in dobra družba pa nista edina razloga, da se udeležite 5-dnevnega foto-dogodka Celje Fokus. Še en je, da fotografijo nosite v srcu. Tako kot mi.

Mentor Andrej Lamut

Andrej Lamut, rojen leta 1991 na Ptuju, je magister oblikovanja vizualnih komunikacij in prejemnik Prešernove nagrade za nadpovprečno izvedbo magistrskega dela Performativni proces fotografije - Nokturno

Mentor Jaka Gasar

Fotograf Jaka Gasar, je prejemnik prestižne nagrade Visa d’OR za zgodbo o begunski krizi v Sloveniji na najuglednejšem festivalu novinarske in dokumentarne fotografije v francoskem Perpignanu

Arhiv novic