Tomaž Črnej - razstava NAPAKA

Sreda, 9. junij 2010
Razstava NAPAKA

Razstava NAPAKA

V Galeriji PLEVNIK-KRONKOWSKA se predstavlja letošnji nagrajenec Slovenia Press Photo – Tomaž Črnej, z nagrajeno serijo (Slovenia Press Photo 2010, kategorija Ljudje - fotografska zgodba), ki nosi pomenljijv naslov NAPAKA.
Serija črnobelih fotografij avtorju predstavlja zgolj izhodišče, ki jo lahko označimo kot delo v nastajanju (work in progress), ki jo Črnej neprestano dopolnjuje. Tako celotno serijo kot posamezno fotografijo pa nadgradi, preobrazi v svetlobno telo, ki izstopa iz osnove – stene in tako posega v intimni opazovalčev prostor. Veliko simbolno vrednost ima svetloba, ki je nosilec dramatičnega občutenja. Avtor, s sodobnim odgovorom na chiaroscuro, galerijo preobrazi v prostor kontemplacije (individualne in skupinske). Rezultat predrugačenja galerijskega prostora pa je celovita izkušnja, ki opazovalca zaradi svežega pristopa, kontemplativno osami, a ga obenem zaradi skupne izkušnje poveže z občestvom.
Sporočilnost projekta je občečloveška. Kot avtor sam poudarja, ne graja posameznih nacij, političnih režimov temveč celotno družbo, ki jo tvori vsak posameznik. Zato slednjemu ponuja v pogled in v razmislek »žalostne krajine« napak človeške družbe.

Matija Plevnik, umetnosti zgodovinar

 

Otvoritev razstave bo v petek, 11. junija ob 20.00 uri in bo na ogled do 3. julija 2010.

 

VIR:
 Galerija PLEVNIK-KRONKOWSKA
Razlagova ulica 9
3000 Celje

odpiralni čas:
tor. - pet.: 15.30 - 19.30h
sob.: 10.00 -12.00h
 

 

Na ogled fotoknjige in fotozini

Skoraj 30 ustvarjalcev sodeluje na skupinski razstavi fotoknjig in fotozinov na letošnjem Celje FOKUS.

Fotografska delavnica

Celje FOKUS poudarja odnos do avtorske fotografije, ustvarjanja fotografskih zgodb, ki presegajo zmožnost ustvarjanja naključnih posameznih kakovostnih fotografij.

Fotografije na fasadah

Malo drugačno doživetje fotografske razstave ponuja Art Crawl.

Fotografija pomaga razumeti življenje

Nemška fotografinja Ina Niehoff v svojem najnovejšem opusu raziskuje odnose med ljudmi, kraji in stvarmi.

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Arhiv novic