Tomaž Črnej - razstava NAPAKA

Sreda, 9. junij 2010
Razstava NAPAKA

Razstava NAPAKA

V Galeriji PLEVNIK-KRONKOWSKA se predstavlja letošnji nagrajenec Slovenia Press Photo – Tomaž Črnej, z nagrajeno serijo (Slovenia Press Photo 2010, kategorija Ljudje - fotografska zgodba), ki nosi pomenljijv naslov NAPAKA.
Serija črnobelih fotografij avtorju predstavlja zgolj izhodišče, ki jo lahko označimo kot delo v nastajanju (work in progress), ki jo Črnej neprestano dopolnjuje. Tako celotno serijo kot posamezno fotografijo pa nadgradi, preobrazi v svetlobno telo, ki izstopa iz osnove – stene in tako posega v intimni opazovalčev prostor. Veliko simbolno vrednost ima svetloba, ki je nosilec dramatičnega občutenja. Avtor, s sodobnim odgovorom na chiaroscuro, galerijo preobrazi v prostor kontemplacije (individualne in skupinske). Rezultat predrugačenja galerijskega prostora pa je celovita izkušnja, ki opazovalca zaradi svežega pristopa, kontemplativno osami, a ga obenem zaradi skupne izkušnje poveže z občestvom.
Sporočilnost projekta je občečloveška. Kot avtor sam poudarja, ne graja posameznih nacij, političnih režimov temveč celotno družbo, ki jo tvori vsak posameznik. Zato slednjemu ponuja v pogled in v razmislek »žalostne krajine« napak človeške družbe.

Matija Plevnik, umetnosti zgodovinar

 

Otvoritev razstave bo v petek, 11. junija ob 20.00 uri in bo na ogled do 3. julija 2010.

 

VIR:
 Galerija PLEVNIK-KRONKOWSKA
Razlagova ulica 9
3000 Celje

odpiralni čas:
tor. - pet.: 15.30 - 19.30h
sob.: 10.00 -12.00h
 

 

Spremljevalni program

Srčna Mateja se na Celje Fokus vrača že četrto leto

Mateja Glavica je že dobra znanka in znalka 5-dnevne ustvarjalne fotografske delavnice Celje Fokus. Njena ljubezen do fotografije se je pojavila ob rojstvu brata in se v družinskem okolju tudi nadaljevala.

Pridruži se nam in najdi svoj FOKUS!

Ugodna cena in dobra družba pa nista edina razloga, da se udeležite 5-dnevnega foto-dogodka Celje Fokus. Še en je, da fotografijo nosite v srcu. Tako kot mi.

Mentor Andrej Lamut

Andrej Lamut, rojen leta 1991 na Ptuju, je magister oblikovanja vizualnih komunikacij in prejemnik Prešernove nagrade za nadpovprečno izvedbo magistrskega dela Performativni proces fotografije - Nokturno

Mentor Jaka Gasar

Fotograf Jaka Gasar, je prejemnik prestižne nagrade Visa d’OR za zgodbo o begunski krizi v Sloveniji na najuglednejšem festivalu novinarske in dokumentarne fotografije v francoskem Perpignanu

Arhiv novic