Uroš Abram: Rekreacija

Četrtek, 17. november 2011
Rekreacija

Rekreacija

razstava Rekreacija, avtor Uroš Abram
17. november - 9. december 2011
Otvoritev razstave: 17. november ob 19. uri

Galerija Fotografija
Mestni trg 11/I
1000 Ljubljana
Slovenija

DELOVNI ČAS:
torek - petek: 12h - 19h
sobota: 10h - 14h


Uroš Abram v novem ciklu fotografij, ki ga je naslovil Rekreacija, ostaja pri upodabljanju telesa. Temu smo bili priča tudi v obsežni seriji Made in me, s katero je s kar nekaj razstavami v zadnjem obdobju močno opozoril nase. Abram, sicer diplomant fotografije na Akademiji lepih Umetnosti FAMU v Pragi, tudi v tej seriji išče robne in nekonvencionalne načine prikaza fotografskega diskurza. Aluzijo na estetsko upodobitev in kreativno postavitev aktov v statičnem ali dinamičnem ravnovesju telesa sicer dobimo zgolj iz nam prevladujoče antropocentrične perspektive in morda tudi iz naslova samega, vendar nam avtor poskuša v eksperimentu spreminjanja razmerij vidnega polja fragmentov in sestavljanju sugestivnih sklopov telo prikazati drugače in ga toliko odpreti navzven, da mu le-to ostane zgolj kot metafora. Osamele posamezne fotografije z nesorazmernimi in raztelešenimi deli telesa sicer spominjajo na renesančno znanstveno radovednost pri odstiranju čudežnih bitij in bi jih lahko označili tudi kot hisperično umetnost, toda simetrično konstruirana podoba celote deluje kot na novo ustvarjena in estetsko sinhronizirana resničnost, ki s premišljeno in študijsko dosledno kontrastno igro svetlobe in senc posega v polje likovnega, s poudarjenim metjejskim znanjem in izpostavljenim ostrim uokvirjanjem (framework) pa deluje kot digitalni avtorski podpis fotografa.

Goran Milovanović

vir: Galerija Fotografija

 

Na ogled fotoknjige in fotozini

Skoraj 30 ustvarjalcev sodeluje na skupinski razstavi fotoknjig in fotozinov na letošnjem Celje FOKUS.

Fotografska delavnica

Celje FOKUS poudarja odnos do avtorske fotografije, ustvarjanja fotografskih zgodb, ki presegajo zmožnost ustvarjanja naključnih posameznih kakovostnih fotografij.

Fotografije na fasadah

Malo drugačno doživetje fotografske razstave ponuja Art Crawl.

Fotografija pomaga razumeti življenje

Nemška fotografinja Ina Niehoff v svojem najnovejšem opusu raziskuje odnose med ljudmi, kraji in stvarmi.

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Arhiv novic