V Mariboru razstava 23 v sodelovanju z VASA project

Četrtek, 24. maj 2012
Girls, 2011

Girls, 2011

Galerija /Maribor/Slovenija
Gosposka ulica 28/ I. nadstropje
2000 Maribor

 Odprtje razstave: sreda, 6. junij, ob 20h. Razstava se bo zaključila 30. junija ob 19h z dražbo razstavljenih fotografij.

Odpiralni čas:
pon. - pet.: 9h -19h
sob.: 9h - 13h

Razstavljajo:
Ada Hamza / Andraž Jenkole / Borut Sluga / Ciril Jazbec / Darko Šemen / Darko Sintič / Goljat Katja / Andraž Gregorič / Ivica Čendak / Kaja Božič / Katarina Kokalj / Katra Petriček / Klemen Ilovar / Luka Dakskobler / Matevž Kosterov / Matija Medved / Matjaž Rušt / Nika Furlan / Nina Rojc / Peter Mrhar / Špela Škulj / Taja Polovšak / Vladimir Mićković

Razstava 23 je sklop triindvajsetih del slovenskih fotografov, ki zastopajo različne stile in pristope v fotografiji. Fotografije so bile izbrane na osnovi različnosti in izstopanja narave fotografa. To je prva razstava ustvarjena v sodelovanju med Galerijo (Slovenijo) in projektom VASA (svetom).

Razstava 23 vsebuje kratek pregled sodobnih fotografskih del v Sloveniji. Gledalec razstave bo na prvi pogled opazil odsotnost ažurne oz. reportaže fotografije. Kot kustosa razstave sva izbrala dela, ki se veliko bolj osredotočajo na oseben izraz kot na iluzijo vsakdanje realnosti. Vsaka fotografija zase močno izraža zelo intimne skrivnosti o avtorju samem in njegovem življenju, hkrati pa jih tudi zakriva in nam daje razlog, da si ob njej zastavimo veliko vprašanj o tem kdo oz. kakšen je avtor ter kakšno je njegovo doživljanje sveta. Zaradi omejenosti prostora je razstavljena ena fotografija vsakega fotografa, kar naj pripomore k razumevanju raznolikosti razmišljanja avtorjev in sestavlja opus del kot trenutni odsev mlajše generacije fotografov v Sloveniji. Posamezna fotografija razstave 23 naj se tudi ne bere kot predstavitev dela posameznega fotografa, ampak kot izhodiščna točka v prostoru, ki širi obzorje različnih izražanj.

V fotografiji čas teče vzporedno na obeh straneh slike in to je fascinantno dejstvo, s katerim se srečujemo vsakodnevno. Vsak trenutek časa je samo prostor za izražanje vsebine tega trenutka, lahko pa nam ta ujet trenutek pove celotno zgodbo. Sklop fotografij v razstavi 23 nam prikazuje zgodbo o raznolikosti, energijah in vizijah. Govori o bogastvu nastajanja fotografij v Sloveniji. Prav tako kot v zboru, fotografije skupaj sestavljajo zvok celotnega kolektiva in ne izpostavljajo posameznika. Razstava 23 je bogata za naše oči prav tako kot je angelski zbor bogat za naša ušesa.
 

Iris Anam Cara

Spremljevalni program

Srčna Mateja se na Celje Fokus vrača že četrto leto

Mateja Glavica je že dobra znanka in znalka 5-dnevne ustvarjalne fotografske delavnice Celje Fokus. Njena ljubezen do fotografije se je pojavila ob rojstvu brata in se v družinskem okolju tudi nadaljevala.

Pridruži se nam in najdi svoj FOKUS!

Ugodna cena in dobra družba pa nista edina razloga, da se udeležite 5-dnevnega foto-dogodka Celje Fokus. Še en je, da fotografijo nosite v srcu. Tako kot mi.

Mentor Andrej Lamut

Andrej Lamut, rojen leta 1991 na Ptuju, je magister oblikovanja vizualnih komunikacij in prejemnik Prešernove nagrade za nadpovprečno izvedbo magistrskega dela Performativni proces fotografije - Nokturno

Mentor Jaka Gasar

Fotograf Jaka Gasar, je prejemnik prestižne nagrade Visa d’OR za zgodbo o begunski krizi v Sloveniji na najuglednejšem festivalu novinarske in dokumentarne fotografije v francoskem Perpignanu

Arhiv novic