V ustvarjalnem stoletju tudi dva mentorja Celje FOKUS

Nedelja, 25. november 2012

Med najbolj uglednimi ustvarjalci 20. in 21. stoletja bodo v Mariboru razstavili tudi dela dveh mentorjev delavnice Celje FOKUS, in sicer Aleksandre Vajd in Petra Koštruna.
Umetnostna galerija Maribor ob zaključku Evropske prestolnice kulture 2012 pripravlja pregled likovne umetnosti 20. stoletja ter odpira poglede na nove prakse slovenskih vizualnih umetnikov 21. stoletja. Razstavo Skoraj pomlad, ki ponuja pregled 100 let slovenske umetnosti, bodo odprli v petek, 30. novembra v dveh delih. Ob 19. uri je odprtje v Umetnostni galeriji Maribor (Strossmayerjeva 6), kjer ponujajo dela ustvarjalcev 20. stoletja od impresionistov do retroavantgardistov. Dve uri kasneje (ob 21. uri) pa na drugi lokaciji, v Slaviji No 11 (Ulica Vita Kraigherja 3) odpirajo drugi del razstave, ki se nanaša na 21. stoletje.
Pri postavitvi kustosinji Breda Kolar Sluga in Simona Vidmar sodelujeta z osrednjimi slovenskimi galerijami in muzeji. Dela umetniškega vodje delavnice Celje FOKUS in docenta za področje fotografije na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani Petra Koštruna ter ugledne ustvarjalke s področja sodobne fotografije Aleksandre Vajd so postavili na postavitvi 21. stoletja. Razstava bo na ogled do 24. februarja 2013.
Umetnostna galerija Maribor je želela v načrtovani novi galeriji v letu 2012 predstaviti vrhunce slovenske umetnosti iz svoje obsežne zbirke ter tako prvič vzpostaviti dolgo pričakovano stalno postavitev.

Na ogled fotoknjige in fotozini

Skoraj 30 ustvarjalcev sodeluje na skupinski razstavi fotoknjig in fotozinov na letošnjem Celje FOKUS.

Fotografska delavnica

Celje FOKUS poudarja odnos do avtorske fotografije, ustvarjanja fotografskih zgodb, ki presegajo zmožnost ustvarjanja naključnih posameznih kakovostnih fotografij.

Fotografije na fasadah

Malo drugačno doživetje fotografske razstave ponuja Art Crawl.

Fotografija pomaga razumeti življenje

Nemška fotografinja Ina Niehoff v svojem najnovejšem opusu raziskuje odnose med ljudmi, kraji in stvarmi.

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Arhiv novic