Vabljeni na 54. beneški bienale

Torek, 16. avgust 2011

Beneški bienale, letos 54. po vrsti, vsaki dve leti predstavi aktualne in sveže ideje na področju vizualnih umetnosti. Usmerjen je k novim tendencam in prepoznavanju različnih perspektiv, izrazov in medijev, predvsem pa predstavlja različne kulturne horizonte; je pravzaprav velika romarska pot, kamor se stekajo kreativni impulzi sveta v zgodbo prihodnosti.
Sestavljajo ga trije pomembni deli: osrednji paviljon v Giardinih, ki nosi tudi vsebinsko jedro letošnega bienala ILLUMInations (»prosvetljenje«), 30 nacionalnih paviljonov, ki se nizajo okoli osrednjega in prav toliko razpršenih po mestu ter razstavni kompleks v Arsenalih, kamor so med tradicionalne postavitve umetniških del naseljeni tudi štirje para-paviljoni (delo vabljenih umetnikov), ki so s svojim specifičnim, dinamičnim razmišljanjem razbijajo kalup nacionalnih paviljonov.
Bice Curiger, umetniška direktorica letošnjega bienala, je tematsko izhodišče (tema zelo jasno aludira na svetlobo, na preigravanje svetlobe, na razsvetljenstvo, tudi na črko), izjemno razprla. V semantičen tolmun so se tako hkrati ujeli beneški baročni slikar Jakobo Tintoretto, ki skozi zanimivo slikarsko obravnavo »svetlobe« vzpostavlja dialog s 83 sodobnimi svetovnimi umetniki, aluzija na poezijo Arthurja Rimbauda, eseji Walterja Benjamina, različne strukture rokopisov ter z močno intenco prežete osebne zgodbe. Izhodiščni temi se ne izogibajo niti dela, predstavljena v nacionalnih paviljonih (letos jih sodeluje kar 89), kjer so v scenskih postavitvah in z močnim poudarkom na intermedijskosti predstavljeni izbrani umetniki posameznih držav.

Glede na obseg letošnjega bienala je v enem dnevu nemogoče slediti vsem sodelujočim državam in umetnikom, zato smo po predhodnem ogledu bienala izbrali pomembnejše paviljone v Giardinih in posamezne postavitve v Arsenalih, kjer je še posebej zanimiv italijanski prispevek.
Čeprav nekateri kritiki opredeljujejo beneški bienale kot spektakel, je vreden ogleda; odpira mnoge vidike umetnosti, obravnava aktualna družbena vprašanja in se kritično opredeljuje do zgodovinskih anomalij.

Pod strokovnim vodstvom umetnostne zgodovinarke mag. Alenke Domjan se lahko 54. beneškega bienala organizirano udležite v soboto 10. septembra 2011. Več informacij o obisku Benetk in cenah pa lahko dobite na spodnji povezavi.

Vir in ostale informacije:
Triartes d.o.o.
triartes@siol.net
051 344 272

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Projekt 365: vsakdan ujet v fotografije

365 dni, 365 fotografij. Mladi fotografi pripovedujejo celoletno zgodbo s podobami. Na videz preprosta naloga se izkaže za pravi izziv.

Srčna Mateja se na Celje Fokus vrača že četrto leto

Mateja Glavica je že dobra znanka in znalka 5-dnevne ustvarjalne fotografske delavnice Celje Fokus. Njena ljubezen do fotografije se je pojavila ob rojstvu brata in se v družinskem okolju tudi nadaljevala.

Pridruži se nam in najdi svoj FOKUS!

Ugodna cena in dobra družba pa nista edina razloga, da se udeležite 5-dnevnega foto-dogodka Celje Fokus. Še en je, da fotografijo nosite v srcu. Tako kot mi.

Mentor Andrej Lamut

Andrej Lamut, rojen leta 1991 na Ptuju, je magister oblikovanja vizualnih komunikacij in prejemnik Prešernove nagrade za nadpovprečno izvedbo magistrskega dela Performativni proces fotografije - Nokturno

Arhiv novic