Klemen Razinger

Po uspešni športni karieri v deskanju na snegu se je odločil za študij grafike na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani, kjer je iz smeri fotografija pod mentorstvom red. prof. Darka Slavca tudi diplomiral.

V enakem obdobju se je pridružil fundaciji Z glavo na zabavo, kjer je bil nekaj let vodja ekipe, poleg vsega pa je skrbel za fotografsko dokumentacijo več kot šestdesetih prireditev na leto. V vmesnem času je dobil možnost sodelovanja in asistence z vrhunskimi fotografi v studijskem okolju in na terenu. Spoznal je lepote in možnosti kontrolirane luči. V obdobju osebnega fotografskega osamosvajanja je soustanovil Fotokolektiv, združenje freelance fotografov, ki so skupaj ponujali popolno profesionalno fotografsko storitev. Zaradi narave trga, je bila specializacija njegove fotografske poti praktično nemogoča, zato se je zavoljo prilagoditve na situacijo odločil za vsestransko pokrivanje fotografskega področja. Tako v tem času sodeluje s številnimi priznanimi umetniki in podjetji iz različnih segmentov. Znanje dokumentarnega tipa fotografije rad vključuje v komercialne projekte in obratno. Poleg konstantnega kontakta z naročniki, pa se rad loteva tudi dlje trajajočih osebnih projektov.

V letu 2011 in 2013 je sodeloval pri dveh celovečernih dokumentarnih filmih. Pri filmu Chorchyp: The Way of the Samurai je bil koproducent, soavtor in soscenarist. Film je leta 2011 prejel prestižno nagrado občinstva na mednarodnem dokumentarnem filmskem festivalu v Paklenici na Hrvaškem. Pri drugem celovečernem dokumentarnem filmu Jan Plestenjak: Priznam, je bil ravno tako koproducent, soavtor in soscenarist. Pri obeh projektih je vseskozi vključeval tudi svoje fotografsko znanje, ki je bilo pomembno za potrebe filma.

V letu 2016 je na Krakovskem nasipu v Ljubljani predstavil samostojno fotografsko serijo “Zverinice”. V letošnjem letu, pa je v palači Združenih narodov v New Yorku predstavil samostojno fotografsko razstavo z naslovom “In the Dark”. Gre za serijo nočnih fotografij iz hrvaško-slovenske meje v času največjega navala beguncev leta 2015.

 

Na ogled fotoknjige in fotozini

Skoraj 30 ustvarjalcev sodeluje na skupinski razstavi fotoknjig in fotozinov na letošnjem Celje FOKUS.

Fotografska delavnica

Celje FOKUS poudarja odnos do avtorske fotografije, ustvarjanja fotografskih zgodb, ki presegajo zmožnost ustvarjanja naključnih posameznih kakovostnih fotografij.

Fotografije na fasadah

Malo drugačno doživetje fotografske razstave ponuja Art Crawl.

Fotografija pomaga razumeti življenje

Nemška fotografinja Ina Niehoff v svojem najnovejšem opusu raziskuje odnose med ljudmi, kraji in stvarmi.

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Arhiv novic