Gledališče spremenili v velik fotoaparat

Ponedeljek, 13. julij 2015

Trara, začelo se je zares! Čeprav smo festival Celje FOKUS začeli že minuli petek, je za mnoge udeležence fotografske delavnice ravno danes prelomni trenutek. Stari znanci in novi obrazi so nabiti z ustvarjalno energijo, ki jo bodo uporabili za svoje fotografske zgodbe.

Prvi dan smo udeležencem pripravili presenečenje v Slovenskem ljudskem gledališču Celje. Ekipa Zavoda FOKUS je namreč veliko dvorano gledališča spremenila v velik ’fotoaparat’ ter s pomočjo trde teme in žarka svetlobe ustvarila veliko Camero Obscuro. Skupaj smo doživeli naravni pojav, ki omogoča delovanje vseh sodobnih fotoaparatov.

Z galeristom Matijo Plevnikom smo se sprehodili po celjskih galerijah, od Likovnega salona, do AQ Galerije, galerije Plevnik-Kronkowska. Kustosinja Helena Vogelsang Novak nas je popeljala v čase mojstra Pelikana in nam predstavila ustvarjanje v Pelikanovem steklenem fotografskem ateljeju v okviru Muzeja novejše zgodovine Celje.

Za konec prvega delovnega dne pa smo skupaj izkoristili še zadnjo priložnost za ogled fotografske razstave Donalda Webra Interrogations.